Skip to main content

Working Equitation

Working Equitation (arbeidsrijderij) is een tak van sport die in Spanje en Portugal is ontstaan uit het werken op het land met vee. Het is een snelgroeiende discipline die ook in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt. Het is heel belangrijk dat ruiter en paard goed op elkaar ingespeeld zijn, want het draait naast gehoorzaamheid ook om vertrouwen, wendbaarheid en lichtheid aan de hulpen. Je paard is een soort levensverzekering in het terrein, dus moet hij je vertrouwen en goed meekijken. Dat is wat we willen zien in de WE: een geolied setje! 

Een WE wedstrijd bestaat uit 4 onderdelen, op verschillende niveaus. Eerst is er een dressuurproef, dan een obstakelparcours in stijl, vervolgens volgt er bij voldoende score een speedtrail en als laatste het veedrijven. De laatste twee disciplines volgen naarmate het paard verder is afgericht.

 

WE training

Er wordt in een WE parcours gewerkt met obstakels waar je als vaquero in het gewone werk mee te maken kan krijgen. Een brug, een poort, een bocht achteruit met bel, een ton met een stok, een ringsteekstier, een sprongetje, pilonnen en balken enz. Elk obstakel vraagt iets anders van de samenwerking: soms gaat het om behendigheid van de ruiter -wat bijvoorbeeld nodig is bij het ringsteken-, maar bij de brug of het passeren van de stier is de moed van het paard cruciaal. Bij het rijden van cirkels om tonnen of pilonnen en het correct achterwaarts gaan in de L is een dressuurmatige basis weer heel belangrijk, en bij het beheerst doorrijden van de poort gaat het om gehoorzaamheid. Het blijkt dat als de ruiter denkt “dat gaat mijn paard niet doen”, dat het paard het dan ook niet gaat doen. Vervang deze gedachte dan ook door “dat gaat mijn paard doen, want dit is leuk.” Deze dingen zijn allemaal te trainen!

 

Het effect

Juist door de afwisseling van de oefeningen wordt je paard wakker en gretig naar het volgende obstakel. Hij wordt voorwaarts! En doordat je al rijdend de dressuurafwerking niet uit het oog verliest, train je hem tevens fysiek op wendbaarheid, souplesse, rechtgericht zijn en op de achterhand zetten. Het leuke is dat hoe meer oefeningen je paard succesvol doorloopt, hoe meer zelfvertrouwen hij krijgt. Je laat hem als het ware punten verdienen en daar groeit hij van. Niks is zo fijn als een paard met veel zelfvertrouwen, met name op de buitenrit is dat een zegen.

Pedro Torres met de magnifieke Oxidado in de stijl- en speedtrail.